Artikler:

Fra De Bergske Blade den 30. april 2005

Fårehyrde fra Lomborg har mange sjove oplevelser med sine hunde
Tove Thomsen deltager både i opvisninger og har ”fast arbejde” på Gjelleode og Kongenshus Hede

Af Søren Brogaard

Efter i mange år at have været ivrig jæger og hundesportskvinde, kom Tove Thomsen fra Lomborg  for nogle år siden med i en pigejægerklub.

Her mødte hun i forbindelse med en jagt hos Jette Barslund,  for første gang en arbejdende hyrdehund, og blev opfordret til at anskaffe sig en sådan.

- Lige siden har jeg haft hyrdehunde som min store interesse, erkender Tove Thomsen.

Den første hund hun fik trænet op, blev solgt til Grønland, hvor den arbejder med en flok på 400 får.

I øjeblikket har Tove Thomsen to hyrdehunde eller Border Collies, som er det rigtige navn.

Micha på snart fire år og Joy på halvandet år.

- Micha er datter af min tidligere hund Frida, og hun blev født ved kejsersnit på Lemvig Dyreklinik, og jeg var selv med ved forløsningen. Jeg har selv trænet Micha op, og har mange gode oplevelser sammen med hende, siger Tove Thomsen, der blandt andet deltager i mange opvisninger.

Den yngste hund, Joy, er Tove Thomsen ved at oplære.

For et par uger siden havde Tove Thomsen en meget ubehagelig oplevelse, da hun skulle få samling på de får, som var blevet jagtet rundt af to herreløse hunde på Gjelleodde. Som tidligere omtalt i Lemvig Folkeblad blev flere får skambidt, og fem får døde eller måtte aflives.

- Min mand og jeg fik indfanget de to herreløse hunde, ligesom vi fik samling på fårene, fortæller Tove Thomsen om det hun kalder hendes hidtil værste oplevelse.

Hundene

En Border Collie er ikke særlig stor, men den elsker at arbejde, hvilket også blev synliggjort for avisens udsendte.

Micha lystrer alle kommandoer på engelsk, og kan få fårene nøjagtig derhen, hvor hyrden Tove ønsker.

- En Border Collie er en arbejdshund, så man gør sig selv og hunden en bjørnetjeneste, hvis man anskaffer en Border Collie som kæledyr. Hvis den ikke får lov til at arbejde, finder den selv på noget, og kan splitte et hjem, siger Tove Thomsen.

Hendes hunde kommer i huset om aftenen, hvor de slapper af, efter en endt arbejdsdag.

- En Border Collie bliver aldrig træt. Når vi har været på arbejde  en hel dag, og kommer hjem, styrter Micha hen til hegnet ind til vores får og er klar til nye opgaver, fortæller Tove Thomsen.

Border Collie kan oversættes til ”grænsehund”. Racen stammer fra det bjergrige grænseområde mellem England og Skotland, hvor der næsten ingen veje er, og hvor man for mange år siden, fandt ud af, at racen var velegnet til at samle får.

Mens Micha lystrer alle kommandoer på engelsk, træner Tove Thomsen sin anden hund, Joy, til at lystre på dansk.

- Normalt er får ikke særlig glade for mennesker. Når de bliver drevet af hundene, samles de til gengæld omkring hyrden, fortæller Tove Thomsen.

Opvisninger

Lige siden Tove Thomsen er  begyndt at arbejde som fårehyrde, har hun haft et tæt samarbejde med Jette Barslund på Kongenshus Hede.

- Det var hende, der opfordrede mig til at købe en Border Collie. Lige siden har vi haft ”fast arbejde” på Kongenshus, hvor vi ofte skal samle mellem 2000 og 3000 får og lam på et 1200 hektar stort område, fortæller Tove Thomsen.

Hun har også et tæt samarbejde med Danmarks eneste professionelle fårehyrde, Berit Kiilerich fra Lystbækgård i Ulfborg. Det er hende, der i sommer har får græssende på Gjelleodde. Tove Thomsen hjælper med tilsynet af fårene. I øjeblikket er Berit Kiilerich ved at forberede en opvisning på Gjelleodde, hvor Tove Thomsen også skal medvirke. Opvisningen kommer til at finde sted den 3. juni kl. 18.30.

- Vi er ude til opvisninger hele sommeren på Lystbækgaard og Kongenshus Hede, fortæller Tove Thomsen, der endvidere har den glæde, at flere og flere fåreavlere henvender sig om hjælp til at samle får.

- På et tidspunkt blev vi kontaktet af en landmand, hvis får var kommet på afveje ind på en majsmark. Fire til fem personer havde brugt omkring 20 mandetimer på at indfange fårene – uden held. Da jeg kom med hundene, var fårene i transporten inden for kort tid, fortæller Tove Thomsen.

Gården

De første år, hvor Tove Thomsen havde en fårehund, havde familien ikke selv får.

- Vi besluttede at kikke efter et mindre landbrug, og efter at have set på utrolig mange steder - nok et halvt hundrede - faldt vi for ejendommen her i Lomborg, hvor vi har boet siden 2000, fortæller Tove Thomsen.

”Gården” er beliggende midt inde i byen, men alligevel på et sted, hvor der er syv tdr. land jord. Her har Tove plads til 16 moderfår og hendes hunde. Samtidig er der et stort værksted, hvor manden, Poul, arbejder med mange forskellige ting.

Poul arbejdede i mange år ved forsvaret, mens Tove er tidligere selvstændig ejendomsmægler i Skive. Herudover har hun arbejdet som advokatsekretær. Familien boede i mange år i Vridsted, inden de flyttede til Lomborg, hvor de er blevet særdeles godt modtaget, og hvor Tove og Poul, henholdsvis 65 og 67 år, nu nyder deres otium og fritidsinteresser.

Billedtekster:

Det ser fascinerende ud, når hunden Micha lystrer kommandoerne fra fårehyrde Tove Thomsen.

 

Tove Thomsen har selv trænet Micha op.

 

På gården i Lomborg har Tove Thomsen 16 moderfår.

__________________________________________________________ 

En dag på heden.

Her er en hilsen fra Micha, som bor i Lomborg v/Lemvig.  Micha er ca. 2 år gammel, mor er Frida (Joy) og far er Tweed. Så hun er søster til Tony Ottesens Luke og Skot, og hun har en søster Kila i Tyskland, som klarer sig fint i konkurrencer.

Allerede som 2-3 måneders  hvalp stod hun udenfor hegnet for at hyrde får, og siden hun var 8-9 måneder har hun arbejdet - også for andre fåreavlere. Der bliver ringet efter os, når der er arbejde, der skal laves. Det er et rigtig dejligt liv.

Et af de bedste arbejder vi har er på Kongenshus Hede, et areal på 1200 ha, hvor der går får fra 1. maj til 31. oktober. Der er omkring 1000 moderfår + deres 1600-1700 lam, så det er et flot syn, når ca. 2.700 får og lam er samlet.

25. august d.a. var det tid til at samle fårene, for at skille lammene fra. Fennen de gik i var ca. 532 ha ( det er slet ikke til at forestille sig, hvor stort  det er, det svarer faktisk til 5.320 fodboldbaner) og ret uoverskuelig med bakker og dybe slugter og masser af buske og lyngen er mange steder højere end hunden, så det er ikke let arbejde. Hundenes poter bliver slidt ned på sådan en dag.

Vi var 2 hyrder, 2 hunde og en traktor. Vi begyndte kl. 9.30 i dejligt vejr, 20 grader om morgenen og senere ca 25 grader. Micha og jeg havde fået tildelt ca. en tredjedel af arealet som skulle drives af.

Når så mange får og lam er spredt ud over arealet, og der er masser af skjulesteder under buske og træer, og efter et par måneder er fårene virkelig gode til at skjule sig, så går man  fra side til side op af høje skrænter og ned i dybe slugter. Afstanden til næste sideskift kan ikke være for stor, så det er mange, mange skridt og løbeture der skal til. Micha er ikke en stor hund, så mange gange kan hun intet se, men må bare gøre hvad jeg beder hende om. Det vigtigste for hyrden, er at sikre sig, at alle får og lam går fremad, og ikke tilbage, hvor vi allerede har været. Så man skal være sikker på, at hunden løber helt ud på siden af fårene så de løber i den rigtige retning, og ikke efterlader nogen, der kan vende og løbe tilbage.

Det gik fint, stille og roligt fik vi fat på, hvad der var i området, og vi så samtidig både bekkasin og agerhøns samt adskillige rævegrave, og lyngen blomstrede, det var et smukt syn.

Ved fangfolden havde vi samlet  omkring 800 til 900 får og lam tror jeg, og planen var at vi bare holdt fårene der, indtil de andre kom med resten af fårene.

Måske synes Micha at det blev for kedeligt, jeg havde lagt hende ved den ene fangarm til folden og jeg stod selv et godt stykke væk for at holde fårene.  Fangfolden var ikke  lukket  fordi der skulle komme flere. I et uopmærksomt øjeblik fra min side, sprang Micha over hegnet, som hun ellers aldrig gør, og kom om på den anden side af fårene, og UD kom de. Stor panik, og hunden dækker bare…(Jeg tænker, hun kunne høre at jeg var GAL) .  Nå,… men vi fik styr på det igen. Desværre så jeg  8  får var på vej tilbage hvor vi kom fra, og jeg havde ingen mulighed for at gå fra folden, ej heller at sende hunden efter dem, for jeg kunne ikke undvære hende.

Så da alle får var samlet, måtte vi indrømme, at vi havde mistet 8 stk. som vi ville gå tilbage efter. Vi fik at vide, at der måske var en mindre flok foruden dem vi kendte til. Så efter frokost gik Micha og jeg tilbage midt i fennen for bedre at overskue et større område. Vi måtte helt tilbage til udgangspunktet før vi så får, men vi fandt 28 stk. som vi gik tilbage med, og stor var vores glæde over at have fundet dem. Det er svært at gå med så lille en flok vilde får på så stort et område

Ved 3-tiden om eftermiddagen var arbejdet overstået, begge hunde godt trætte, hvad jeg såmænd også var, vi havde jo lige taget turen to gange.

Herudover deltager  Micha  ved hyrdehundeopvisninger hver uge hele sommeren,  også en gang imellem opvisninger alene. Vi har også en tilsynsopgave inde i Lemvig i et meget naturskønt område med udsigt over fjorden og lystbådehavnen. Så vi har meget fornøjelse af hinanden.

Mange hilsner fra en arbejdende hyrdehund og hendes hyrde.